Podijeli objavu

Na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu, pod organizacijom Turističke organizacije opštine Kotor, otvorena je izložba fotografija “Visible again – focus on Risan artifacts” čiji su autori arheolog Januš Reclav (Janusz Reclaw) i Varšavski univerzitet (Antiquity of Southeastern Europe, Research Centre University of Warsaw).
Izložbu su svečano otvorili direktor  Turističke organizacije opštine Kotor Gospodin Mirza Krcić i njena Ekselencija  Ambasadorka republike Poljske Irena Tataržinska (Irena Tatarzyńska).

Gospodin Krcić  je istakao da  uspješan rad poljskih arheologa u Risnu obavezuje da se adekvatno zaštiti sve ono što su oni našli.
Gospođa Ambasadorka se obratila prisutnima sledećim riječima :
„Istraživanja su počela 2001. godine, obavljana su i na zemlji i ispod površine vode, a do sadaje pronađeno nekoliko hiljada predmeta i spomenika”, rekla je Tataržinska. Ona je podsjetila da su odnosi između Crne Gore i Republike Poljske u na odličnom nivou, te da država Poljska podržava Crnu Goru na njenom evro-atlanskom putu. Naša bilateralna saradnja je izuzetna i na polju nauke i kulture, najviše u oblasti arheologije”. Kako je kazala, bilateralni ugovor Republike Poljske i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke ističe krajem godine, te bi ga trebalo produžiti. Nadam se da ćemo polje saradnje produžiti i na oblast konzervacije”
Na kraju se dragim gostima obratio autor fotografija Janusz Reclaw koji je istakao da je odradio presjek fotografija stvari nađenih u Risnu u poslednjih 16 godina a i da se među njima nalaze i 2 fotografije   predmeta koje su pronašli kotorski arheolozi Jovica Martinović i Vilma Kovačević.
Gospodin Janusz Reclaw se između ostalog zahvalio Bosiljki Bakočević na inicijativi za ostvaranje ove izložbe.
Svečanom otvaranju izložbe su prisustvovale mnoge zvanice među kojima su bili Jovica Martinović, Vilma Kovačevič, gosti iz Centra za restauraciju i konzevraciju sa Cetinja, kolega Milan Karadžić iz Turističke organizacije opštine Tivat i mnogi drugi.
Ketering su odradili saradnici iz firme La Mirage iz Kotora.
Izložbu je moguće pogledati do 25.10.2016.godine.