Podijeli objavu

Rimsko razdoblje

Rimska osvajanja ilirske države i područja sadašnjeg Bokokotorskog zaliva započeta su već 229.g.p.n.e. ratom protiv kraljice Teute. Ilirska država je egzistirala sve do 168.g.p.n.e. kada su Rimljani uspostavili potpunu kontrolu, poslednjom pobjedom nad Ilirima.Došlo je do prevlasti Rimljana na Balkanu i do konačnog ostvarenja njihovih želja da zagospodare istočnim Sredozemljem.

Rimljani su od početka sprovodili politiku romanizacije, prilagođavajući je lokalnim prilikama i odnosima sa stanovništvom. Politika se sprovodila intezivno, naročito u primorskom pojasu, gdje je spadao i Risanski zaliv, u čijem području su se nalazili gradovi Rhisinium i Acruium..

U bližoj unutrašnjosti Boke, Rimljani su osnovali Duklju (Dolcea) koja je bila jedan od najznačajnijih gradova rimskog doba.

Rimljani su vladali Bokom preko pet vjekova, sve do propasti Zapadnog rimskog carstva 476.godine.

Od rimskog razdoblja ostali su brojni natpisi koji svjedoče o Risnu kao koloniji i municipiju.Zanimljivo je pomenuti natpis iz Rogatice koji pominje Risan kao koloniju, a protom ističe da lice na kome je natpis postavljen, nosi titulu dekuriona (kolonije).Dekurioni su pripadali grupi uglednih građana, što u ovom slučaju, ukazuje na Risan kao razvijenu i organizovanu sredinu.

Značajan je natpis o Kvintu Manliju Sergiju Rufu, koji je pronađen u Risnu.Natpis dokazuje postojanje dekuriona u Risnu. U natpisu se spominje da je dekrion Sergije Rufo, u oporuci, naredio svojoj majci da u Risnu podigne veliku javnu zgradu i da je otvori svečanom gozbom.

Podijeli objavu
Prethodni članakPRAISTORIJA
Sljedeći članakISTRAŽIVANJA