Podijeli objavu

Podni mozaci u ovim sobama su otkriveni 2004. i trenutno su izmješteni do restauracije. Na info punktu moguće je vidjeti fotografije.

Soba III je bila jedna od većih, pretpostavlja se za prijem gostiju, rađena u 2 boje od lokalnog kamena sa ponavljajućim elementima Vučijih zuba, Labrisa, geometrijskih i floralnih motiva.

Soba II je bila nešto manjih dimenzija i kod nje se izdvaja element Vučijih zuba. Vučiji zubi potiču iz legende o Romulu i Remu, osnivačima Rima.

III soba  – motiv vučijih zuba

Po legendi, na Rimskom brdu Palatinus se nalazi pećina Lupercal u kojoj je vučica pronašla Romula i Rema i održala ih u životu tako što ih je dojila svojim mlijekom. Kasnije, pastir Faustulus i njegova žena Acca Larentia su našli dječake i odgajali ih kao svoje. Kada su odrasli, Romul i Rem su ubili svog djeda-strica koji je vladao umjesto njihovog djeda i preuzeli tron. Odlučili su da sagrade grad na obje strane rijeke Tiber. Poslije izvjesnog vremena došlo je do velike svađe i Romul je ubio svoga brata blizanca Rema. Na taj način je Rim dobio ime / po Romulu.


Podijeli objavu
Prethodni članakI soba
Sljedeći članakIV soba