Podijeli objavu

Turistička organizacija opštine Kotor u saradnji sa kapetanom Mihailom Ognjenovićem iz Risna, dana 06.avgusta 2018. godine na Rimskim mozaicima u Risnu sa početkom u 20 sati, upriličiće koncert gudačkog kvarteta „Unique“ iz Podgorice i izložbu fotografija i dokumenata pod nazivom „ Hirošima 1945 – Risan 2018 “ iz lične arhive kapetana Mihaila Ognjenovića, koje su posvećene stradanju Hiroshime, prvog grada na svijetu koji je sravnjen sa zemljom u nuklearnom napadu prije 73 godine.

Naime, američki bombarder B-29 “Enola Grey” je 06. avgusta, 1945.godine u 8 sati i 15 minuta bacio na Hiroshimu atomsku bombu nazvanu “Little boy”, tešku četiri tone i dugu tri metra, te je na taj način sravnio grad sa zemljom. Ovo je bio prvi put u istoriji da je korišćeno nuklearno oružje. Tri dana kasnije bačena je bomba i na Nagasaki. Najveći dio grada uništen je udarnim talasom i spaljen u toplotnom talasu temperature četiri hiljade stepeni. Od bombardovanja poginulo je ukupno 140 hiljada u Hiroshimi i 74 hiljade u Nagasaki ( spominje se i ukupna cifra preko 250 hiljada ).

Ognjenović je bio među prvim jugoslavenima i to brodom “Trebinje” 1965.godine koji je zajedno sa posadom kročio na tlo razorenog grada.
Kako kaže, scene su se duboko urezale u njegovo sjećanje, a susrete sa Hiroshimom ovjekovječio je i u jednom segmentu knjige “Morski dnevnik” u kojem je sabrao impresije sa morskih putovanja po cijelom svijetu.
Bombe bačene na dva japanska grada okončale su temelje nove nuklearne ravnoteže straha u svijetu.

Posjeta Hiroshimi je urezana duboko u njemu i godinama unazad oduživao se žrtvama na godisnjici bombardovanja, sa organizovanjem manifestacija i paljenjem svijeća na Gospi od Skrpjela u Perastu.

U ime organizatora:
Turistička organizacija opštine Kotor
g-din Mihail Ognjenović