Podijeli objavu

Grčka naseobina

Grčki uticaji na obali Jadrana, pa i Boki Kotorskoj, a djelimično i u unutrašnjosti, počunju još od VI v.p.n.e.Zna se sigurno da je njihova kolonija bila Issa (Vis).Neki autori smatraju da su to bili jos Hvar, Korkira, Lješ sa svojom tvrđavom Akrolissos..

Neki autori smatraju da je Rizon bio grčka kolonija, dok drugi smatraju da je postojao istovremeno kad i ilirski grad, tačnije ilirski grad na gradini, a grčki u podnožju. U svakom slučaju ušao je u helensku sferu.U Risnu je bilo grčkih naseljenika , koji su preko luke trgovali sa Ilirima.

Grci su živjeli uz Ilire, i pored njih bila im je bitna trgovina . Sve njihove naseobine nalazile su se pod vlašću Ilira.

Grčki naseljenici, zahvaljujući svome materijalnom i duhovnom napretku, uticali su na razvoj ovog područja, tako da su Iliri u Risnu prihvatali grčka dostignuća, po njihovim uzorima gradili utvrđenja i brodove, kovali novac, izgrađivali razne predmete, naročito keramiku, vjerovatno su od njih učili gajenje vinove loze i masline.

Da su grčki naseljenici imali značajan uticaj na cjelokupan život i odnose u njemu, dokazuju i grčki natpisi.

Dva natpisa, prenešena u Perast, dokazuju da je u Risnu bilo Grka stalno zaposlenih u trgovačkom poslu, zatim natpis u Prčnju, u arheologiji poznat kao Dionizijev natpis , koji govori o Risnu kao trgovačkom, pomorskom i kulturnom centru Boke Kotorske.

Sve otkriveni zapisi svjedoče o prisustvu i snazi grčke kulture i uticaja u Risnu i Boki Kotorskoj, naročito u duhovnoj sferi.

Podijeli objavu
Prethodni članakISTRAŽIVANJA
Sljedeći članakILIRSKA EPOHA