Podijeli objavu

Povodom obilježavanja deset godina od otvaranja muzeja za posjetioce, Arheološki muzej Narona iz Vida – Metkovića je tokom 2017. godine pored brojnih događaja, realizovao i jedan od najvažnijih, na Međunarodni dan muzeja, 18. maja 2018. godine kada je publici predstavljena izložba Deset godina Arheološkog muzeja Narona. Od otvaranja do danas, u prvom in situ muzeju u Hrvatskoj, uspješno su pokrenuli istraživačku, izložbenu, pedagošku i izdavačku djelatnost.
Pomenutom izložbom prezentovana su postignuća Arheološkog muzeja Narona tokom deset godina rada kao i vizija budućeg razvoja a istom će se predstaviti i na Rimskim mozaicima u Risnu, u godini evropske zaštite kulturnog nasljeđa.

Turistička organizacije opštine Kotor i Arheološki muzej Narona imaju čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvaranje izložbe Deset godina Arheološkog muzeja Narona u nedjelju, 3. juna 2018. godine, s početkom u 12 sati, na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu.
Radujemo se Vašem dolasku i druženju uz pjesmu.
Ne otvaranju će nastupiti KUD (Kulturno-umjetničko društvo) Župa Vid iz Vida – ženska pjevača grupa.
Istoprijat lokaliteta, istraživanja i izlaganja, muzejski projekti i aktivnosti kao i vizija budućeg razvoja Arheološkog muzeja Narona biće predstavljeni su na 10 panoa i video projekcijom.
Napomene radi:
Arheološki muzej Narona osnovan je uredbom Vlade Republike Hrvatske 2005. godine, a svečano otvoren 18. maja 2007., kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ.
Muzej je do sada tri puta nagrađivan.
• Nagradu „Vladimir Nazor“ dobio je arhitekt Goran Rako za projekat Muzeja,
• „Cemexovu“ nagradu za izgradnju dobila je firma MGA iz Metkovića,
• Arheološki muzej Narona dobio je nagradu Hrvatske turističke organizacije „Plavi cvijet“ za poseban doprinos obogaćivanju turističke ponude Hrvatske.
U Muzeju u stalnoj postavci mogu se pogledati 17 mramornih skulptura sa nalazom ostataka rimskog hrama, kako i bogata zbirka arhitektonskih ostataka kao i mnogi drugi arheološki materijal.