Podijeli objavu

Svečano otvaranje izložbe CITY RE: INVENTED je održano na lokalitetu Rimski mozaici u subotu, 21.10.2017. godine, sa početkom u 12h.
U ime domaćina, posjetioce i zvanice, je pozdravila Ana Nives Radović direktorica Turističke organizacije opštine Kotor.
Izložbu je svečano otvorila Nj.E. gospođa Irena Tatažinjska, ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori.
„Lođ je grad sa neobičnom istorijom. Često ne razmišljamo odakle smo, čega su bili svjedoci zidovi pored kojih prolazimo. Koji savremeni gradovi u svijetu bi mogli biti nazvani kao Lođ zbog vremena nazvanog obećanom zemljom. Grad ima 3 800 kamenih kuća, 27 zamaka, 200 fabrika i nekoliko desetina vila što predstavlja samo dio bogatog nasljeđa koje je ostalo nakon industrijskog procvata grada tokom 19. i 20. vijeka. Stanovnici Lođa su prestali da primjećuju njegovu ljepotu, ali danas grad se oporavlja zahvaljujući ljudima koji su podignuli pogled…“ kazala je između ostalog otvarajući izložbu Tatažinjska.
Ambasadorka je tokom govora pozdravila gospodina Miša Samardžića, potpresjednika opštine Kotor i zahvalila se na gostporimstvu i saradnji Emiliji Radulović i Bosiljki Bakočević ispred lokaliteta Rimski mozaici.
Izložbom se promoviše javni prostor poljskog grada Łódź koji se kandidovao za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2022. godine.
Kao konkurencija nalaze se ostali gradovi a to su: Mineapolis u Sjedinjenim Američkim Državama, Rio de Žaneiro u Brazilu i Buenos Aires u Argentini.

Rezultat nadmetanja gradova biće objavljen u novembru ove godine.

Izložbu je moguće pogledati do 28.10.2017. godine.
Foto: Ranko Maraš