Podijeli objavu

U petak 4. maja u Arheološkom muzeju Narona otvorena je gostujuća izložba 10. godišnjica arheološkog lokaliteta Rimski mozaici, Risan.

Uvodnim govorom obratio se direktor Arheološkog muzeja Narona, g-din Toni Glučina, kao i direktorica Turističke organizacije grada Metkovića, g-đa Magdalena Medar Ujdur.

O samoj izložbi i arheološkom lokalitetu Rimski mozaici govorili su predstavnici Turističke organizacije opštine Kotor. Putem informativnih panoa predstavljeni su ostaci vile iz drugog vijeka sa pet mozaika i dva nova mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa, te je premijerno prikazan i film „Antički Risan“ autora Ranka Maraša, uz istoimenu brošuru. U istraživanjima i prezentaciji lokaliteta učestvovali su Centar za istraživanje antikviteta južno-istočne Europe iz Varšave kao i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Napomene radi, lokalitet Rimski mozaici poglašen je najboljim turističkim lokalitetom u Crnoj Gori te mu je dodijeljena nagrada Wild Beauty Award 2016. Ove godine se obilježava i deseta godina otvaranja lokaliteta za javnost, pod upravljanjem Turističke organizacije Kotor

Izložba će u Arheološkom muzeju Narona biti otvorena do 14. maja.